Friday, November 12, 2010

De Docent de Oorlog Verklaard

De VVD-er Ton Elias heeft de oorlog verklaard aan de slechte leraar.

Zo dat is een verklaring die staat! 10 tot 30 % van de leraren op een school voldoen niet, dus, hupsakee, weg ermee! Daar zal het onderwijs flink van opknappen. De juffrouw die dit jaar de titel “docent van het jaar” draagt, was het gloeiend met deze inschatting eens. Geen wonder: zij is voorlopig buiten schot.
Als docent in ruste kan ik dit soort schoten met losse flodders niet aanhoren, dus ik heb het kolderpraatprogramma met al die betweters maar uitgezet, en ben er eens over gaan denken.
Wie van de leraren op de school waar ik vele jaren les heb gegeven kwam nu in aanmerking voor deze schop onder zijn/haar derrière?
Ja, ik weet het: de beginnend docent, die overweldigd werd door ordeproblemen, het invullen van het lesprogramma, vergaderingen, het moeten onthouden van alle leerlingen en hun prestaties in zijn vak. En de zij-instromer, die het lerarengebrek moet ledigen, en die met dezelfde beginnersproblemen kampt. In de praktijk blijkt dat zij, die écht niet voldoen, na een jaar vertrekken. In totaal was dat een enkeling op het hele docentencorps.
Als een leraar niet voldoet, ligt dat niet aan het feit dat hij niet ontslagen kan worden. Dan ligt dat aan de gebrekkige begeleiding van de beginnend docent, en de weinige voortgangsgesprekken van de ervaren docent. Niet de leraar blijft vaak in gebreke, maar de schoolleiding. En ook de politiek blijft achter met goede sturing.
Het is een wonder dat er nog zoveel docenten kiezen voor deze slecht betaalde hondenbaan, die de talenten vergt van een duizendpoot: vakkennis, structuur, in staat zijn met jonge mensen om te gaan, het juiste evenwicht tussen strengheid en warmte, snel kunnen schakelen van de ene rol naar de andere.
In plaats van ze in het beklaagdenbankje te zetten, moeten we deze helden koesteren!

No comments: