Wednesday, March 28, 2012

Kan een Vrouw een Homo Beschrijven?



Ik heb een roman geschreven, waarin de hoofdpersoon ontdekt dat hij homoseksueel is. Kan dat eigenlijk wel? Ik ben vrouw en heteroseksueel. Dus hoe kan ik me in de gedachtenwereld van mijn personage inleven?
Henk Krol zei onlangs in een interview dat hij voor 10 % homo is, en dus voor 90 % mens als ieder ander. Flaubert, Tolstoy, Couperus en vele anderen schreven over de zieleroerselen van een vrouw. Prachtig, geloofwaardig, grote literatuur. Nabokov’s bekendste werk gaat over een perverse man. Was hij pervers? Hoe kon hij zich dat verbeelden?
Schrijven IS verbeelden. Personages zijn mensen. Dat in de allereerste plaats. Ze hebben verlangens – naar geborgenheid, vrijheid, bewondering. Ze maken fouten – ze bedriegen hun vrouw, beledigen hun buurman, rijden door rood. Daar hoef je geen man of vrouw voor te zijn om dat te begrijpen. Dat in universeel herkenbaar , of in ieder geval algemeen menselijk.
Dat mijn hoofdpersoon homo blijkt te zijn, maakt zijn gevoelens niet per se specifieker. Hij heeft lustgevoelens, schuldgevoelens, verlangens naar erkenning en voldoening. Het verhaal gaat om deze mens, met dit karakter, en dit conflict. Het gaat niet over DE homo, of DE brander. En voor het beschrijven van die mens is inlevingsvermogen nodig. Inlevingsvermogen, niet in de homo, maar in de mens.
Want echt: DE homo bestaat niet, net zo min als DE hetero, of DE vrouw, of DE Afrikaan, of DE Nederlander. We zijn allemaal individuën, en in de eerste plaats mens. Al het andere kan ons in grotere of mindere mate vormen. Maar de mens blijft universeel.

1 comment:

Henriette said...

Die vraag krijg ik ook weleens.
Mooie uitleg, Kieke. En inderdaad, jij kan het prachtig, getuige je schitterende boek 'De Brander'.

http://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/de-brander/